Отопление на пелети – съвети и предимства

Все по-често домакинствата в България избират отопление на пелети. В последните години този вид гориво навлезе изключително бързо и това се дължи на позитивите, които има при употребата му. Ние от “Schneider Pellets” ще се постараем да ви дадем няколко ценни съвета за това какви са предимствата на отопление на пелети. Поради факта, че цената на електроенергията рязко се повишава с всяка изминала година, газорапределителната мрежа не е толкова добре развита, а използването на дърва води до множество неудобства, българските домакинства търсят по-удобен начин за отопление през студените месеци. Отоплението на пелети се наложи на пазара благодарение на това, че е удобен, икономичен и екологичен  вариант, а предимствата му са няколко.
качествени пелети от иглолистна дървесина

Автоматизираният процес е един от тях. Камината на пелети, която сте си избрали, ви спестява изключително много труд и време, тъй като се зарежда веднъж на няколко дни. Това обаче зависи от големината на бункера, качеството на пелетите, които използвате, площта, която отоплявате, температурата в помещението, както и температурата навън. След като веднъж зададете настройките на вашия котел, той започва самостоятелна работа, а единственото, което ви остава е да го зареждате през седмица или две. Включва се, стига до зададената предварително температура и се изключва. Другото нещо, което трябва да вършите самостоятелно е почистването. Ако използвате пелети клас А1 като тези на „Schneider Pellets”, почистването също ще се извършва веднъж в седмицата.

Отоплението на пелети помага и за екологията. Причина за това е, че този вид гориво е възобновяем и екологично чист. Как се произвеждат пелетите може да прочетете в нашата статия на тази тема. Малкото количество въглероден диоксид, който се отделя при отоплението на 

Качествени иглолистни пелети

пелети, е в пъти по-нисък от този на другите горива.

Отоплението на пелети е изгодна дългосрочна инвестиция. Цената за изграждане на отоплителна система на пелети и на газ е приблизително една и съща, но използването на пелети в дългосрочен план е много по-изгодно. Причината за това е цената на суровината. Освен това газта е изчерпаемо гориво и пазарът е монополизиран, като цената се влияе от политически интереси.

И последно, но не на последно място – удобството. Пелетите не се нуждаят от голямо пространство, в което да ги складирате, а също и не изискват допълнителна обработка преди използване, за разлика от дървата.

калорични пелети

В заключение можем да кажем, че макар и първоначалната инвестиция да е доста висока, в дългосрочен план използването на пелети си остава един от най-добрите варианти. Причина за това е коефициентът на полезно действие на пелетите, тяхната висока калоричност и удобството, което предлагат пелетните котели.

Ако искате да се свържете с нас при възникнали въпроси, ще откриете контактите ни на тази страница.