Преимуществата на пелетите спрямо останалите горива за отопление

Дървесните пелети все повече „завладяват” пазара в България. Този вид отопление не спира да печели поддръжници благодарение на основните си предимства – екологично чисти и високо калорични. В тази статия ние от Schneider Pellets ще Ви покажем какви са предимствата на пелетите пред останалите горива за отопление.

Сравнени с електроенергията

Този вид отопление е най-скъпият на пазара. Електроенергията може да донесе разходи до пет пъти по-високи в сравнение с отоплението на пелети. Днес все по-малко хора избират електричеството за отопление у дома

Сравнени с дизеловото гориво

Най-големият плюс на дървесните пелети е, че по никакъв начин цената им не зависи от цените на петролния пазар. При дизела нещата седят точно наобратно и за това този метод на отопление може да направи сметката Ви между два и три пъти по-висока. Освен това пелетите са възобновяем източник, а нефтът не е. Най-големият проблем на нафтата е миризмата. Това изключва използването ѝ в домове и офиси, като дори допълнителната вентилация не помага. Дървесните гранули не отделят никаква миризма.

чувал за пелети Шнайдер

Сравнени с вългища

В днешно време камините и котлите, които работят на пелети по такъв начин са конструирани, че подават автоматично гориво към горелката. Не можем да кажем това за печките, които използват въглища. Изгарянето на дървесните гранули е в пъти по-ефективно, а количеството на остатъчната пепел не надвишава 1%. При въглищата обаче то е до 35%. Освен това пепелта на пелетите може да се използва за наторяване, а за тази от въглищата е нужно допълнителна работа и транспорт, за да бъдат извозени.

Сравнени с дървата за горене

Едно от големите предимства на пелетите е, че складът за съхранението им е до пет пъти по-малък от този за съхранение на дърва за горене. Също така има голяма разлика в коефициента на полезно действие . При пелетите той достига 90-95%, а при дърветата е доста по-малък. Причината за това е по-съвършеното котелно оборудване и по-ниската влажност на пелетите.

А ако имате нужда от съвети как и къде най-добре да складирате пелетите си , може да ги откриете в тази статия.

преимущества на пелетите