складиране и съхранение на пелети Schneider Pellets

Складиране и съхранение на пелети – Как правилно да процедираме?

Складиране и съхранение на пелети – Защо е важно да знаем?

Отоплението на пелети става все по-популярно в наши дни поради множеството предимства, които предлага като висока ефективност и икономичност в дългосрочен план. Важно е обаче, ако изберем този източник на топлина, да се запознаем с основните правила за съхранението му. За това ние от Schneider Pellets ще дадем няколко съвета.

Складиране и съхранение на пелети - съвети

След като дървесният материал бъде обработен, готовите пелети се пакетират в нашата фабрика. Ние използваме специално перфорирани чували, които удължават максимално „живота” на продукта. При доставка до клиента обаче той трябва добре да проучи начините за складиране и съхранение на пелети, за да не бъдат унищожени.

складиране и съхранение на пелети

Едно най-важните неща, с които трябва всеки да се съобрази, е влажността на въздуха и помещението, което използваме за съхранение и складиране на пелети. При съхранение в помещение, влажността на въздуха играе своята роля. При влажност над 10%, периодът на съхранение е не по-голям от три месеца. Ако влажността падне под 10%, тогава продуктът може да издържи до половин година. Също така мястото е хубаво да бъде проветриво.

Ако все пак решите да оставите пелетите навън, имайте в предвид, че трябва да бъдат под покрит навес. Пелетите не трябва да бъдат нагрявани директно от слънчевите лъчи през деня, защото след захлаждането вечерта, се образува конденз, който мокри и съсипва продукта.

Качествени иглолистни пелети

Друг важен момент е да избягвате поставянето на чувалите с пелети директно върху пода. Използването на палета е препоръчително, като това може да Ви спести загубата на големи количества пелети.

Заключение

При закупуването на пелети, едно от първите неща, в които трябва да бъдете сигурни, е, че ще им осигурите отлични условия за съхранение. Едва тогава е добре да планирате закупуването на по-голямо количество. Тези, които не са сигурни в съхранението на продукта, могат да се запасяват с пелети за идните месец или два и при намаляването на количеството да се ориентират към ново зареждане.