Качествените дървени пелети

Защо е важно да използваме качествени пелети? 

Ще дадем точно обяснение за това как и защо качеството на един от най-модерните начини за отопление в днешно време е толкова важно. 

Това е вид твърдо гориво във формата на цилиндрични гранули, които се произвеждат от дървесни отпадъци. Отоплението чрез пелети има някои предимства като малкия отпаден продукт от горенето, както и автоматичното подаване на гориво към горелката.

Ние от SchneiderPelletsсме ситуирали предприятието си в полите на Рила планина в град Самоков. Именно от една от най-красивите точки на България ние добиваме суровината за нашите пелети. Използваме само качествена иглолистна дървесина, а капацитетът ни на производство за една година е над 20 000 тона.

Етапи на производство 

За да се стигне до крайния продукт, първо трябва пелетите да преминат през няколко етапа на обработка. Първоначално дървесината се смила на едри части и се оставя да изсъхне. Причината за едрото надробяване е по-малкото време, което отнема след това на материала да изсъхне. 

За това смилане се използват два вида мелници – барабанен тип или чукови мелници. Следва ново смилане, което този път прави дървения материал на малки парчета. Тук най-често се използват чукови мелници. В края на етапа трябва да се постигне уеднаквяване на частиците – до 4мм.

иглолистна дървесина за пелети

Един от най-важните етапи е пресоването – там се стига до оформянето на дървените пелети. Смляната и изсушена дървесина се подава към гранулатор чрез дозатор и така се оформят гранулите. Пресоването протича при високо налягане и температура от над 100 градуса. Съдържащият се в дървесината лигнин е естественото лепило, което омеква при подобна температура. 

След изсушаването, гранулите са с тепмература между 70 и 90 градуса, като тази температура зависи от пресоващата сила. 

Пресоващата сила е определяща за качествени пелети

Когато силата е по-голяма, това прави температурата по-висока, а от това се определя и колко високо ще е качеството на пелетите. След като процесът завърши обаче, пелетите имат нужда от охлаждане. За това се ползват охладители, чрез които се постига и окончателното втвърдяване на дървесните гранули. Чак след това гранулите са годни за съхранение и транспортиране. 

 

За да имаме качествени пелети, е хубаво те да бъдат пакетирани, а след това прибрани в предварително приготвени за това складови помещения. Препоръчително е тези места да бъдат чисти (сухи) и проветриви. Ние от „SchneiderPellets” можем да се похвалим с търговската марка EN Plus. Но какво значи това? През 2010 година ЕС въвежда единен стандарт за качество при дървесни пелети за отопление (EN 14961-2). Този стандарт засяга параметри като дължина на гранулата, диаметър, пепел, съдържание на влага и др. С приемането на този стандарт за качество се въвежда и сертификат за ЕС EN Plus, който е предназначен за пелети, използвани за битова употреба. interkeramos
ENplus разграничава качествата на две – А1 и А2. 

За клас А1 са въведени възможно най-строгите ограничения за съдържание на пепел в качествените пелети, като при нас той е до 0,69%. При клас А2 съдържанието на пепел може да е до 1,5%.

Характеристики на дървените пелети на “SchneiderPellets”:

  • – 100% иглолистна дървесина без химически примеси.
  • – Отделена топлина  – 5.1 kWh/kg
  • – Пепел при изгаряне – до 0,69%
  • – Диаметър – 6мм
  • – Дължина – до 35мм
  • – Влага – 5,5%
  • – Сяра – 0,0014%

 

Видове опаковки за пелети:

Ние предлагаме следните разфасовки:

–          15 кг. чувал – удобен при зареждането на бункера с гориво на Вашата камина или водогреен котел;

–          Както и Jumbo bag (big bag) от 1000 кг. – улесняващ зареждането на по-големи инсталации. 

Отопление на пелети – предимства и съвети

Доставка до всяка точка на страната

Доставка на дървесни пелети до всяка точка на България

Нашият екип винаги е в готовност да помогне на клиента. Ние можем да съдействаме в намирането на най-изгодния транспорт за дестинации в цяла България. 

Нашата партньорска мрежа се уголемява постоянно, като работим с представители в София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Благоевград, Пазарджик и др.

Повече информация за доставката на пелети до Вашия дом може да получите на телефон 0878 012 340, както и на нашия e-mail адрес sales@schneiderpellets.com

Нашият екип експресно ще изготви оферта за Вас, която ще включва цената на дървесните пелети спрямо сезон, както и сума за транспорт.

дървени пелети за отопление

Доказателство за това дали даден търговец продава качествени пелети, се проверява със специален сертификат – EN Plus A1. На 24.06.2019 г. „Аксел Трейд 2009” ЕООД сертифицира пелетите си със сертификат EN Plus A1.

сертификат En Plus A1

Сертификатът е издаден от италианският официален сертифициращ орган ENAMAgroenergie с номер n. 2/188  в съответствие с регулаторните изисквания UNI EN ISO 17225/2014 части 1 и 2 и UNI EN ISO 15234/2011 и 2012 като сертифициран производител на пелети от клас А1.

Актуална проверка на сертифицираните производители може да се направи в официалният сайт на ENplus® c/o Bioenergy Europe:

https://enplus-pellets.eu/en-in/certifications-en-in/producer-en-in.html

„Аксел Трейд 2009“ ЕООД разраства продуктовия си каталог. С грижа към природата създадохме екопресовани дървесни палета за удобен и лесен транспорт на стока. Повече за новия ни продукт ще откриете на тази страница.

Качествени дървени пелети