Най-добрите пелети - 7 правила

На българския пазар в момента има огромно разнообразие от марки, видове и качество пелети. Как обаче да направите правилния избор, за да останете доволни и да разполагате с най-добрите пелети? И тъй като всеки производител или търговец обещава неговата стока да е най-добрата на пазара, ние сме ви подготвили седем прости правила, с които да направите правилния избор при покупката на пелети.

Правило 1: Внимавайте за диаметъра на пелетите

Според международните стандарти за качествени пелети, диаметърът им трябва да бъде или 6мм, или 8мм. Най-разпространени за домашна употреба са тези с диаметър 6мм, каквито са и тези на “Schneider Pellets”. Този размер подпомага ефективността на горене. Печките, котлите, горелките и камините, които работят с пелети са предназначени за изгаряне на стандартни пелети. Ако горивото, което използвате не е с необходимия размер, това ще създаде проблем. На всяка машина за подобен вид отопление е оповестено с какъв диаметър трябва да бъдат пелетите, за да бъде горенето оптимално.

Правило 2: По-малко прах = по-добро качество

Когато пелетите се правят от качествена целулоза, при тях остава минимално количество прах. Ако обаче има примеси с повече прах, то в чувала със сигурност ще има остатъчен материал, което е ясен знак за не добро качество. Друг вариант, при който може да се натрупа прах сред пелетите е, когато се съхраняват без да бъдат пакетирани. Единственият начин, по който може да разберете дали има прах в чувала, който си купувате, е като го обърнете и видите дали и колко прах остава по дъното. 

пелети Самоков

Правило 3: Пелетите не трябва да бъдат крехки

Третото правило, по което може да определите качеството на даден вид пелети, това е тяхната крехкост. Те трябва да бъдат механично издръжливи и да не са лесно чупливи. Гладката повърхност, която имат качествените пелети, трябва да ви гарантира, че ако успеете ръчно да счупите някое от тях, то няма да останат назъбени парченца.

Правило 4: Проверете как се разтварят във вода

Един от най-лесните начини за проверка качеството е чрез потапянето им в съд с вода. Може да вземете една чаша и да пуснете вътре няколко пелети. Най-добрите пелети ще потънат моментално на дъното. Ако обаче имат някакъв проблем, те ще започнат да плуват на повърхността, или да потъват бавно, като в същото време изкарват мехурчета с въздух. Вторият тест, който може да направите като продължения на първия, е да видите след колко време ще започнат да се разтварят. При качествено изработените пелети това се случва след не много дълго време. Този вид гориво логично не взаимодейства добре с водата и не след дълго започва да се издува и да губи формата си. Ако това не се случи, то почти сигурно производителят е използвал различни видове химикали за слепване при изработката. При качествените пелети за „лепило” се ползва лигнин, който се съдържа в целулозата. Използването на химикали разваля до голяма степен качеството им.

Правило 5: Качествените пелети лесно се познават по гладката повърхност

Този вид отоплително гориво се изработва от пресовано дърво, което значи, че повърхността им трябва да бъде гладка. Ако по повърхността  на пелетите липсват пукнатини или издатини, то това е гаранция, че те ще изгорят ефективно. Тук обаче е важно да споменем, че е от голямо значение от каква суровина са направени пелетите. Ако е предимно от трици, които са с много малка фракция, то пелетите ще имат гладка и лъскава повърхност. Те обаче ще са прекалено сбити, а това ще направи горенето им изключително трудно тъй като между частиците няма да има достатъчно кислород.

Правило 6: Чрез миризмата може да се определи качеството

Изработката на пелети много зависи от качеството на целулозата, която се използва. Цветът не може да бъде гаранция за качество, но миризмата може. Пелетите с клас А1 (най-добрите пелети) имат лек и нежен аромат на дървесината, от която са направени. Ако мирише на различно нещо от дървесина, то значи, че горивото е било съхранявано прекалено много време и е абсорбирало влага и мириз от помещението. 

Правило 7: Цветът все пак има значение и може да ви помогне

Цветът на пелетите до голяма степен зависи от вида на целулозата, от която са направени. По този начин може да разберете не само суровината, но и начина, по който са съхранявани. Съществува обаче едно ясно правило – ако пелетите са сивкави, избягвайте да ги купувате. Този цвят показва, че продуктът е седял прекалено дълго на влажно място и е абсорбирал влага, а това значи само едно – ниско качество. За да изгорят напълно, пелетите трябва да бъдат сухи. Освен влагата, в сивите на цвят пелети може да има и плесен, тъй че стойте далеч от тях.

В заключение можем да кажем, че много трябва да се внимава при избора на пелети. Ние от Schneider Pellets” гарантираме за качеството на нашите пелети и го доказваме със сертификат EN Plus А1. Този документ се издава от италианския официален сертифициращ орган ENAMAgroenergie, който ние получихме на 24.06.2019г.

„Аксел Трейд 2009“ ЕООД продължава да развива продуктовия си каталог и с цел грижа и опазване на природата, ние създадохме екопресовани дървесни палета. Пресованите палета се произвеждат чрез процес, при който сухите дървени стърготини се
слепват заедно със смола и след това се оформят от стоманени форми под високо налягане и висока температура. Повече за нашия продукт може да откриете на тази страница.

А защо иглолистните пелети са най-търсения продукт за отопление ще научите от тази статия.

Ако имате нужда от пелети или съвети за отопление се свържете с нас