Видове пелети

Видове пелети | Как да изберем правилния за нас?

Предвид разнообразието от варианти за отопление с дървесни пелети и индивидуалните предпочитания на потребителите, всъщност няма „най-добър вид дървесни пелети“ или „най-добра марка дървесни пелети“. Съществуват обаче най-добрите видове пелети за вас. Как да изберете от SchneiderPellets? Задайте си следните въпроси:

 

Кои видове пелети са по-качествени – от твърда или мека дървесина?

Пелетите за отопление се състоят от два вида дървесина – мека и твърда.

Мека дървесина

Меката дървесина генерира по-малко токсични емисии на твърди частици и въглероден диоксид във въздуха, което я прави по-полезна за околната среда. 

Тя съдържа смоли и сокове, които притежават по-висока топлинна стойност, водеща до запалване. По-ниският процент пепел в сравнение с пелетите от твърда дървесина означава по-малко почистване. 

Най-добрите пелети от иглолистна дървесина горят по-чисто и горещо, като същевременно произвеждат по-постоянна топлина. При създаването на иглолистна дървесина не се използва кора. Тя е 100% бяла дървесина, може да се похвали с 10-15% по-висока BTU и е най-евтиният вариант. 

Ако бюджетът ви е по-нисък, меката дървесина е подходящ избор.

Твърдата дървесина

Твърдата дървесина гори по-бавно поради по-високата плътност и тегло на дървесината. То осигурява около 5-10 часа по-дълго време за горене. 

Най-добрите пелети от твърда дървесина естествено имат по-ниско съдържание на пепел и влага. Използването на иглолистна дървесина води до значително повишаване на ефективността на вашата пелетна камина. Гарантирано ще поддържат дома ви изключително топъл и уютен през студените месеци. 

Въпреки това тя струва повече от своя аналог от иглолистна дървесина.

Ако се чудите дали твърдите или меките пелети са по-добри, отговорът е, че всичко зависи от характеристиките, които търсите, и от печката, която притежавате. 

Най-добрите пелети са сухи с по-ниско съдържание на влага, тъй като произвеждат повече топлина. Ще искате те да съдържат по-малко от 10% влага и никога повече от 13%. 

Освен това те трябва да имат ниско съдържание на органична пепел. Стига да имате висококачествена пелетна камина с висококачествен въздушен поток, видът на дървата няма да има голямо значение. 

Важните неща, които трябва да знаете и помните, са калибърът на дървесината, използвана за производството на пелетите, дали пелетите съдържат синтетика, кора или картон, и да се уверите, че настройките на вашата печка са съобразени с вида на пелетите, които използвате.

Каква е разликата между различните видове пелети | Обикновен и премиум клас

Въпреки че някои производители на дървесни пелети произвеждат „обикновен“ и „премиум“ клас, няма установен стандарт за тези етикети. Най-добре е да проверите разликата с помощта на характеристиките на двата вида пелети. Например, някои пелети могат да бъдат произведени от:

  • Един вид дървесина
  • Смесени дървесни видове
  • Чисто иглолистна дървесина или изцяло иглолистна дървесина
  • Дървесни остатъци
  • Пълнежи като хартия, картон и кора
  • Екологично добито дърво

 

Британска топлинна единица (BTUS) при различните видове пелети

BTU (British Thermal Unit) е единица за измерване на енергия. Възможностите за отопление на пелетни камини варират от 8 000 до 90 000 BTU на час. 

Измерването на топлинната мощност зависи от BTU във вашата пелетна камина. По-високите BTU означават по-високи температури. Пелетите могат да варират от 8 000 до 8 900 BTU на килограм. Но как да разберете какви са идеалните BTU за вашия дом? Когато определяте желаните BTU, вземете предвид следното:

Изолацията на дома при изборите на различни видове пелети

Няма да се нуждаете от много топлина, ако домът ви е добре изолирано, компактно пространство. Най-вероятно 10 000 и 15 000 BTU ще са ви достатъчни, за да постигнете желаната от вас температура. 

От друга страна, ако живеете в по-старо жилище с по неефективна изолация, е по-вероятно да имате намалена енергийна ефективност, което ще доведе до необходимост от повече BTU и по-високи разходи за отопление на помещението.

Кое помещение искате да направите топло и уютно с помощта на пелетната си камина? 

Ще използвате ли пелетната камина като основен източник на топлина, като допълнение към част от съществуващия дом или за зоново отопление? 

Използвате ли пелетната камина за отопление на традиционна къща или се интересувате от използването ѝ за мобилна къща? 

Колко квадратни метра е вашият дом? 

Печка с номинална мощност 60 000 BTU може да отоплява дом с площ 2 000 квадратни метра. Печка с мощност 42 000 BTU е идеална за дом с площ 1 300 квадратни метра. 

Като цяло е най-добре да се отчитат 2 BTU за всеки квадратен метър отоплителна площ. Това число обаче може да варира в зависимост от фактори като етажната схема и изолацията на дома. 

Ако нито един от тези примери не отговаря на вашата ситуация, можете да използвате калкулатора за спестяване на BTU пелети за по-точна оценка.

 

В какъв климат живеете при избор на видове пелети? 

Дали сте полярна мечка по душа и живеете на място, където температурите падат до минусови стойности, или определението ви за зима е 7-8 градуса по Целзий, дебел пуловер, разумно яке и евентуално шапка? 

Разбира се, колкото по-студен е въздухът навън, толкова повече BTU са ви необходими, за да постигнете желаната температура в помещението.

Видове пелети

Съдържание на пепел

Съдържанието на пепел е остатъкът, който остава след изгарянето на дървесните пелети в пелетната ви печка. Тя се състои от калциев оксид, известен като негасена вар. 

Когато дървесината гори в пелетна камина, кислородът я кара да изгори до пепел. Пепелта, останала от вашите пелети, измерва продукцията по време на процеса на горене въз основа на тегловния процент. Измерването на по-малко от 1% от общото тегло на пелетите е идеално.

Съдържанието на пепел определя и колко често ще почиствате пелетната си камина. Ниското съдържание на пепел означава, че ще почиствате по-рядко, което много собственици на пелетни камини отчитат високо.

След като пелетите се превърнат в пепел, те се събират на дъното на горивната камера в пепелника. Пепелникът просто се изважда и се изхвърля в негорим контейнер, например метална кофа за боклук, или се използва като тор в градината.

Надяваме се тази статия да ви е послужила! Ако имате нужда от първокласни пелети, разгледайте нашите продукти!

Видове пелети